تحولات منطقه

اداره محیط زیست خراسان رضوی باز هم درباره پدیده گرد و غبار در مشهد هشدار داد، در این هشدار که عصر روز گذشته صادر شد، از مردم خواستند خودمراقبتی را در پیش بگیرند! این در حالی است که در داروخانه‌ها نه ماسک مناسب این شرایط موجود است، نه اسپری‌های تنفسی و نه داروهای اصلی بیماران ریوی!

هشدارهای غبارآلود و خودمراقبتی با دست خالی!
زمان مطالعه: ۶ دقیقه

به گزارش قدس خراسان، اداره محیط زیست خراسان رضوی باز هم درباره پدیده گرد و غبار در مشهد هشدار داد. در این هشدار که عصر روز گذشته صادر شد، از مردم خواستند خودمراقبتی را در پیش بگیرند!

مدیرکل محیط زیست خراسان رضوی در این خصوص به خبرنگاران گفت: نظر به اعلام وضعیت هشدار نارنجی از سوی اداره کل هواشناسی استان مبنی بر ناسالم شدن هوا برای عصر روز شنبه چهارم شهریور در شهرستان مشهد بر اثر گرد و غبار، به مردم توصیه می‌شود از تردد غیرضروری خودداری کرده و خودمراقبتی را در پیش بگیرند.

مهدی اله‌پور بیان کرد: این در حالی است که مردم شهرستان‌های درگز، قوچان، چناران، کلات و سرخس از صبح روز گذشته یعنی شنبه با پدیده گرد و غبار مواجه شدند و از ساعت ۱۷ همان روز نیز مردم مشهد شاهد وقوع این پدیده و کاهش سطح دید بودند.

وی با بیان اینکه از ساعت ۱۷ تا ۲۱ شنبه شاهد افزایش میزان گرد و غبار بودیم، افزود: در چنین شرایطی همواره توصیه ما به شهروندان این است که افزون بر رعایت بحث حفاظت فردی و استفاده از ماسک، با محدود کردن یا حذف ترددهای غیرضروری در فضای باز و حتی تردد با وسیله نقلیه شخصی در پیشگیری از درگیر شدن با پیامدهای پدیده گرد و غبار همراهی کنند.

مدیر کل سازمان حفاظت محیط زیست خراسان رضوی بر جلوگیری از تردد افراد دارای بیماری زمینه‌ای تنفسی و قلبی، کودکان، سالخوردگان، مادران باردار و افراد دچار حساسیت‌های پوستی در شرایط غبارآلود در سطح شهر تأکید کرد.

مذاکرات غبارآلود و بی‌نتیجه!

این در حالی است که‌ استاندار خراسان رضوی در نشست خبری روز جمعه سوم شهریور ماه تصریح کرد: گرد و غبار در خراسان رضوی منشأ خارجی دارد.

یعقوبعلی نظری در خصوص وضعیت گردوغبار استان به خبرنگاران گفت: طرح‌هایی در این زمینه در شهرستان سرخس در نظر گرفته شده، البته عمده منشأ گرد و غبار، خارجی است و امیدواریم در سطح ملی پیگیری‌ها انجام شود. طرح بیابان‌زدایی در بخش‌های داخل استان در حال اجراست. هفته گذشته نیز ایستگاه سنجش گرد و غبار در سرخس نصب شد و به زودی در کلات و خواف نیز اجرایی خواهد شد.

اگر چه استاندار خراسان رضوی گفت تاکنون دو جلسه جدی میان سازمان محیط زیست کشور و وزارت امور خارجه برگزار شده و پیگیری‌های لازم در حوزه دیپلماتیک در حال انجام است؛ اما علیرضا راشکی، عضو هیئت علمی دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست دانشگاه فردوسی در گفت‌وگو  با خبرنگار ما اظهار کرد: برای کنترل گرد و غبار حتماً باید در محل کانون اقدام‌های پیشگیرانه انجام شود. بخش زیادی از این کانون‌ها در خارج از کشور قرار دارند و هنوز به تفاهم‌نامه جدی برای اقدام بین‌المللی در راستای کنترل ریزگردها نرسیده‌ایم.

انتقاد شدید رئیس فراکسیون محیط زیست از قصورها و تقصیرهای غبارآلود 

رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس نیز پیش از این با اشاره به نقش بحران‌های اقلیمی و بهره‌برداری بی‌رویه آب در پدیده گردو غبار گفت: متأسفانه تصمیم‌هایی که گرفته و کاربری‌هایی که مستقر می‌شوند، منطبق با توان سرزمینی و شرایط اکولوژیکی کشورمان نیست. در نتیجه شاهد بروز پدیده‌هایی مانند گرد و غبار هستیم.

سمیه رفیعی در گفت‌وگو با خبرنگار قدس تصریح کرد: برای حل معضل گرد و غبار، منابع مالی قابل ‌توجهی اختصاص داده شده؛ اما نحوه هزینه‌کرد این منابع و چگونگی اجرای مصوبات هیئت وزیران، موضوع دیگری است که من درباره قصورها و تقصیرها به شدت نقد کارشناسی دارم.

وی متذکر شد: مشهد شرایط ویژه‌تری در این خصوص دارد و افزون بر اینکه تحت تأثیر کانون‌های ریزگرد در شهرهای اطراف قرار دارد، متأسفانه متأثر از کانون‌های خارجی کشورهای همسایه نیز هست. بنابراین باید برای این شهر اقدام‌های ویژه‌تری لحاظ شود.

غبار، تنگی نفس و قفسه‌های خالی داروخانه‌ها

بحران گرد و غبار زمانی بیشتر نفسگیر می‌شود که بدانیم طبق تحقیقات میدانی خبرنگار قدس خراسان، داروخانه‌های مشهد با کمبود اسپری‌های تنفسی، داروهای بیماران ریوی و تنفسی و نیز ماسک‌های فیلتردار مناسب مواجه هستند و این در حالی است که این کلانشهر درگیر شرایط بحرانی آلودگی هوا و روزهای پرغبار است، آن هم در شرایطی که به گفته رئیس اورژانس پیش‌بیمارستانی و مدیریت حوادث دانشگاه علوم پزشکی مشهد، در مناطقی که درصد آلودگی هوا و ریزگردها بیشتر است، میزان ابتلا به بیماری‌های تنفسی، برونشیت مزمن و آسم در افراد منطقه افزایش می‌یابد.

مسئول فنی یکی از داروخانه‌ها نیز به خبرنگار ما گفت: در میان مراجعان، افراد جانباز هم هستند که برای تنفس مشکل جدی دارند؛ اما اسپری نداریم. افزون بر آن، داروهایی مانند شربت سالبوتامول و تئوفیلین که برای بیماران تنفسی تجویز می‌شوند، خیلی کم است و برای داروخانه به صورت ۱۰ تا ۱۰ تا می‌آورند در حالی که پیش از این در تعداد  بالا توزیع می‌شد. قرص یا کپسول‌هایی مثل تئوفیلین نیز که پای ثابت نسخه خیلی از بیماری‌های تنفسی است، پیدا نمی‌شود و الان حتی یک ورق هم در داروخانه نداریم.

دبیر انجمن داروسازان خراسان رضوی هم ضمن تأیید این کمبودها، عنوان کرد: در مورد اسپری سالبوتامول که یک اسپری اورژانسی و پرمصرف برای بیماران مبتلا به آسم و تنگی نفس است، کمبود وجود دارد و از طرفی قیمت‌ها رشد خیلی زیادی در دو سال اخیر داشته است.

دکتر سید حسین بهشتیان متذکر شد: متأسفانه در مورد داروهای بیماری‌های تنفسی نیز وضعیت مشابه و کمبود وجود دارد. همچنین برخی آمپول‌های کورتونی که برای موارد حاد تنگی نفس و جانبازان شیمیایی تجویز می‌شود، بسیار کمیاب است.

گلایه‌های مردمی و مشاهده‌های عینی ما از وضعیت کمبود ماسک‌های استاندارد و مناسب، اسپری‌های تنفسی و داروهای بیماران تنفسی و ریوی در داروخانه‌ها نشان از نبود برنامه‌ریزی و پیش‌بینی شرایط بحرانی توسط مسئولان بهداشت و درمان مشهد دارد.

موضوع را با یکی از نمایندگان مشهد در مجلس شورای اسلامی مطرح کردیم. 

حجت‌الاسلام نصرالله پژمان‌فر گفت: باید ستاد حوادث غیرمترقبه وظیفه خود را مشخص کند. برای مواردی مانند سیل و زلزله آمادگی‌ها و تمرین‌هایی مانند برگزاری مانور زلزله انجام می‌شود تا افراد یاد بگیرند در صورت مواجهه باید چه کنند؛ اما در مورد حوادث دیگر نه دانشی برای مردم ایجاد کرده‌ایم و نه مسئولان برنامه‌ای برای این شرایط دارند.

وی با تأکید بر وظیفه مسئولان در تأمین امکانات لازم برای شرایط بحرانی، تصریح کرد: من فکر می‌کنم یکی از حوادث غیرمترقبه‌ای که مشهد را تهدید می‌کند، همین ریزگردهایی است که از سمت قره‌قوم به سمت ایران می‌آید. بنابراین لازم است مسئولان برای مواجهه با این بحران، سازوکار درستی را پیش‌بینی کنند و وظیفه هر کدام از دستگاه‌ها مشخص شود.

خط و نشان‌های دادستانی برای مدیران تنبل

معاون پیگیری حقوق عامه و پیشگیری از وقوع جرم دادسرای مرکز استان نیز ۱۶ مرداد ماه در پی هجوم ریزگردها به مشهد، از مهلت سه ماهه‌ به سازمان حفاظت محیط زیست استان برای بررسی عملکرد دستگاه‌های مسئول در خصوص وضعیت ریزگردها و گرد وغبار خبر داد.

قاضی شریعت‌یار با تأکید بر اینکه با ترک فعل‌ها برخورد می‌شود، گفت: در صورت وصول گزارش مبنی بر قصور یا تقصیر دستگاه‌های مسئول، مراتب در دادسرای عمومی و انقلاب مرکز استان خراسان رضوی پیگیری و رسیدگی خواهد شد.

کاش یک نفر بگوید وظیفه دانشگاه علوم پزشکی مشهد در شرایط گرد وغبار و بحران آلودگی هوا غیر از مستقر کردن آمبولانس‌های اورژانس در شهر چیست؟ و اداره کل حفاظت محیط زیست غیر از صدور هشدارهای رنگارنگ زرد و نارنجی و قرمز و توصیه به خودمراقبتی، آیا در قبال این حجم بالای گرد و غبار که نفس مردم را گرفته، مسئولیت دیگری دارد؟ جلسه‌درمانی و دستور برای تعطیلی، چاره گرد و غبار امروز، چالش سلامتی برای شهروندان و آینده این شهر نیست. باید همتی والا و فکری اساسی در پیش گرفته شود.

خبرنگار: معصومه مؤمنیان

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.